Quantcast
Channel: korv
Viewing all 28 articles
Browse latest View live

Falukorv

0
0

sonens bild som han skulle använda till sitt arbete kring veckans mat. själv hade jag ägg o smör.

Igår blev det helt enkelt falukorv till middag :) barnen fick hemlagat potatismos och vi stekte oss några ägg till. Funkade faktiskt riktigt fint att äta ägg till falukorven :) Denna gången blev det en lantkorv som enligt innehållsförteckningen verkade helt ok. Naturligtvis inte det ultimata att äta korv, eller den här sortens korv, men det är gott och billigt och funkar bra i en stor familj!

Korvgryta

0
0

korvgryta

På veckomatsedeln denna veckan hade jag planerat in en korvgryta. Den jag brukar göra är oerhört god med purjolök, äpple och curry. Men jag saknade en mängd ingredienser. Så det fick bli lite improviserat. Det var jag glad för! Det blev supergott och hade en härlig touch av afrikanska smaker tack vare berberan som jag använde som kryddbas!

Korvgryta med afrikansk touch! 4 port

5 smala starka korvar, typ Cabanossy
1 röd paprika
1 gul lök
1 kinesisk vitlök
1 tsk berbera
1 tsk gurkmeja
1 tsk basilika
1/2 tsk kanel
400g tomatkross
2 dl vatten
2 dl grädde
olja
salt,peppar

Börja med att hacka lök och vitlök. Värm upp olja i en gryta och stek löken någon minut. Strimla under tiden paprikan i tunna skivor och lägg sedan ner i grytan. Låt allt fräsa på låg värme några minuter. Stek under tiden den slantade korven i en stekpanna. När korven fått färg lägg ner den med grönsakerna i grytan. Blanda ner alla kryddor och häll sedan på tomatkross, vatten och grädde. Låt allt puttra i ca 10 minuter. Smaka av med mer kryddor, salt och lite peppar.
Servera med kokt broccoli

Improviserad grillning

0
0

Igår, torsdag, sken solen för första gången på mycket länge här i Malmö. Temperaturen gick från kalla 8 grader till varma 16-18 grader. Tror att det i vår trädgård var uppemot 20 grader varmt :)
Hela Malmös befolkning gick man ur huse och njöt av solen. Jag tror även att ungefär i samma sekund som dottern undrade om vi inte kunde grilla så bestämde sig nog större delen av Malmös befolkning för precis samma sak.
För när jag kom till affären för att bunkra upp med goda korvar och nyttigt korvbröd så var nästan ALLT slut! Jag fick omedelbart improvisera och i slutänden så visade dig sig vara ett lyckoskott! Istället för vanligt korvbröd till barnen blev det tunnbröd som de lindade om korven och om jag tolkade deras grymtningar rätt så var det verkligen gott! Till detta blev det morotsstavar, avokado- och gurksallad, arlas fyra örters créme fraiche, småtomater, Johnnys starka senap och lite ketchup. Och så naturligtvis korv! Lyckades till slut i hyllan hitta tre smala lammkorvar, tre kabanoss och tre spanska kryddiga korvar.
vi njöt stort, även om vi fick äta inomhus, eftersom solen försvann!

Parmesankorv med tomatsalsa

0
0
Parmesankorv med tomatsalsa
Servera med champinjonsallad och morotsstavar
Om solen strålar, passa på att grilla i trädgården! Annars går det att göra denna rätt vid spisen.
1.Skiva champinjonerna i fjärdedelar och lägg i en skål. Blanda en marinad på 1 dl olja, 1/2 dl klippt persilja, 2 pressade vitlöksklyftor, salt och peppar. Häll marinaden över champinjonerna och låt stå medan resten förbereds. Rör om emellanåt.
2.Skär 4 tomater i små bitar. Dela, kärna ur och skär 2 chilifrukter i bitar.
3.Lägg tomaterna och chilin i en hög skål. Blanda ner 1 msk oregano, 2 vitlöksklyftor, 2 tsk spiskummin, ½ pressad lime, 1 msk vinäger, salt och svartpeppar. Mixa med stavmixer tills allt är finfördelat. Lägg upp i en skål.
4.Skala och skär 3 morötter i tunna stavar. Lägg upp i en skål.
5.Grilla eller stek korven tills den fått fin färg.
Servera korven med tomatsalsan, champinjonsalladen och morotsstavar.
View more documents from veckansmiddag.

Korvstroganoff med sting

0
0

Lithells falukorv

En riktigt god stroganoff gör nog många med biffkött, men det är inte alltid man vill ha det. Som många svenskar är jag uppvuxen på korvstroganoff. Jag har experimenterat fram och tillbaka för att hitta en variant som funkar även med korv och tycker nog att jag har lyckats. När jag väljer falukorv så försöker jag ta de som numera finns utan gluten och laktos och med högt köttinnehåll. Men det går även bra med en god lammkorv eller annan korv med högt köttinnehåll. För att få den goda stroganoffsmaken ska man kanske bara undvika alltför kryddstarka korvar, även om även det är gott! Men om barnen i huset får bestämma då blir det falukorv :)

Korvstroganoff med sting 4 port

800g falukorv eller annan korv
1 gul lök
1 röd paprika
100g champinjoner
3-4 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
1 krm chiliflakes
2 dl vatten
2 dl grädde
salt, peppar
1 msk smör

1. Hacka löken och skiva paprika och svamp. Fräs i smör och chili i en gryta.
2. Dela under tiden falukorven i smala stavar och fräs de lätt i lite smör och i en stekpanna.
3. När löken är mjuk, blanda ner tomatpuré och senap. Rör runt.
4. Blanda ner korven.
5. Häll i vatten och grädde. Salta, peppra och låt allt puttra ihop i ca 10 minuter. Smaka
sedan av med mer salt och peppar.

Servera korvstroganoff med kokt blomkål och en grönsallad.

Stekt torsk med kryddig korv

0
0

Att servera fisk med korv kanske inte är det första man tänker på. Men av någon anledning fick jag de smakerna i huvudet och när jag väl hade börjat tänka på det var det svårt att inte testa. Att sen servera det hela med rödbetor tyckte maken i första tanken var ganska konstigt… men jag lovar! Det blev så otroligt gott. Vill man inte gå så långt som att äta rödbetor fungerar det finfint att “bara” ha den balsamvinägerstekta rödlöken och brysselkål till.

Stekt torsk med kryddig korv 4 portioner

  • 4 bitar torsk
  • 3 smala kryddiga korvar (t ex cabannossy)
  • 2 rödlök
  • 1 msk olja
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 5 rödbetor
  • brysselkål
  • parmesanost
  • smör

Koka rödbetorna i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Skala sedan och dela i små fyrkanter. Skiva rödlöken tunt. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs rödlöken mjuk. Häll på balsamvinägern och låt allt fräsa ihop. Lägg slutligen ner rödbetorna och låt allt bli varmt. Salta och lägg upp i en skål. Koka brysselkålen tills de blir mjuka.

Hetta upp smör i en stekpanna och lägg ner fisken. Salta och peppra. Skär korven i små tärningar och lägg ner med fisken. När fisken är färdig, ta upp och lägg på en tallrik. Höj värmen och fräs korven tills den är knaperstekt. Häll korven över fisken. Ev. kan man ha lite smält smör till fisken.

Servera fisken med knaperstekt korv, brysselkål, parmesanost och rödbets/rödlökssalladen.

Kycklinggryta med stark chorizo

0
0

Det finns nog en stor sanning i att vi svenskar konsumerar oerhörda mängder kyckling. Och jag tror att vår familj bidrar till en hel del av det. Många gånger när jag inte vet riktigt vad jag ska laga till middag brukar jag tänka på kyckling. Så även häromdagen. Den middagen resulterade i en härligt god gryta med hetta från chili och chorizo och syra från apelsin. Det blev inte en droppe kvar av den!

Kycklinggryta 4 port

3 kycklingfiléer eller lårfil’e
1 stark chorizo
1 squash
1 rödlök
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk sambal oelek
Saft från 1/2 apelsin
1 msk mejram
2 msk grönsaksfond
2dl havregrädde ( eller vanlig grädde)
1dl vatten
3msk tomatpure

Hacka vitlöken fint. Skiva rödlök, purjolök och squash. Fräs all lök och squash på medelväg värme i olja i en gryta. Dela under tiden kycklingen och korven i mindre bitar. Fräs i olja i en stekpanna tills kycklingen är genomstekt. Blanda i med löken. Blanda ner mejram, tomat, fond, vatten och grädde. Låt allt puttra ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.



Isterband, spickekorv och chorizo

0
0

korvbok

Igår var maken på loppis med sina söner och där hittade han den här fantastiska lilla kokboken till mig! Tror ni jag blev glad :)

Sen jag införskaffade min Assistent har jag funderat på om jag ska våga ge mig in på att göra egen korv. Har tittat lite försiktigt på nätet efter recept, småkikat i böcker i bokhandeln och kollat runt lite allmänt bland andra bloggare som skrivit om att göra egen korv. Så igår när maken var på loppisen fick jag en länk via facebook till en kvällskurs i korvtillagning på Ica Tuna i Lund. Och mitt när jag sitter där och funderar på om jag ska anmäla mig så kommer maken hem och ger mig denna underbara lilla bok. Nu får kursen vänta och jag ger mig in i receptens värld istället!

1983 kom den här boken ut och den gavs ut av Bokförlaget Signum i Lund AB. Författare är Göran Bengtsson, Carita Brinck, Görgen Göransson, Göran Odham och Gunilla Westerdahl. Mitt exemplar visar sig vara signerat av alla författarna, vilket ju ger det hela en liten extra särprägel. På baksidan av boken kan man läsa följande.

Fem forskare i Ekologihuset vid Lunds universitet brukade äta lunch tillsammans. De tröttnade en dag på alla dåliga korvar som de lade på smörgåsarna och bestämde sig för att själva göra goda korvar. De grundade en studiecirkel som kom att existera i tre år. De samlade korvrecept från mostrar och farmödrar, från gamla charkuterister, från gamla kokböcker, svenska och utländska, och på sina tjänsteresor utomlands åt de korv både till lunch och middag och samlade recept. Resultatet av deras korvstudier presenteras i denna bok. 

Så nu är det bara att hugga tag i det där med korv, lovar att återkomma med alla resultat, oavsett resultat :)


Lammkorvsgryta

0
0

Två vuxna, en husbil, ett litet kök och önskan om vidunderligt god mat. Så ser de kommande tre veckorna ut för mig och maken. Vi ger oss nu av på en efterlängtad semester. En semester i husbilen. En semester längs med Sveriges kust fylld av lugna dagar, härliga upplevelser och definitivt underbart god mat. Jag med dator, iPad, iPhone, knivar och råvaror. Maken med kameran och en gom van vid mina underliga experiment.

Det där med maten är som du nog förstår en av de stora bitarna även på semestern. Även om vi nu befinner oss i en husbil med ett minimalt kök. Men det är samtidigt utmaningen. Möjligheten att kunna laga god mat med extremt små ytor. Både till förvaring av råvaror och till att tillaga. Så fort det är fint väder är det naturligtvis grillen som får ta den stora matlagningen men så som sommaren ser ut i år räknar jag inte med så speciellt mycket grillning. Nä.. nu gäller det att se de möjligheter som ett litet kök kan ge och istället experimentera med få råvaror, några konserver och lite färskvaror. Första middagen på resan blev en lammkorvsgryta som fick accompanjeras av potatisarna vi tog med hemifrån.

Lammkorvsgryta

  • 2 lammkorvar
  • 2 gula lök (från trädgården)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd paprika
  • 4 ekologiska tomater
  • 2 msk örtkryddor (tack Ninasmat för de små perfekta påsarna med kryddor)
  • salt, peppar
  • potatis cherie från trädgården

Skölj potatisen och koka i lättsaltat vatten 10-15 min. Skär lammkorven i 2 cm tjocka skivor och stek upp i lite olja. Skär under tiden löken och paprikan i tunna skivor, tomaterna i bitar och hacka vitlöken. Lägg korven åt sidan när den är färdig. Häll i lite mer olja i stekpannan (låt smaken från korven vara kvar) och blanda ner lök, vitlök och paprika. Stek på låg värme tills allt är mjukt. Blanda då ner tomaterna och kryddor. Puttra ca 5 minuter (eller så lång tid du har). Smaka av. Blanda ner den stekta korven. Servera med potatisen och lite rå vitkål.

Grönsaksris med chistorra

0
0

En av de saker som slår mig med att vara här i Spanien är vilken otrolig extra service man får på alla caféer, barer och restauranger. När man beställer in en kopp kaffe får man en liten kaka bredvid. En öl eller glas vin kompletteras alltid med en liten skål nötter av något slag och när man beställer mat serveras det alltid något litet innan som en aptitretare. Det kan vara allt från en bruschetta, en baconlindad dadel till en bit frittata. Varför får man inte det i Sverige? Är det vår kultur eller är det kostnaden som gör att det inte fungerar?

Benidorm

Idag hittade vi till en supermarket här i Benidorm. Finns några olika och efter vad jag har förstått finns det även en Carrefour en bit utanför. Men idag fick det bli Dia som visade sig vara en lågprismarknad med ett ganska begränsat utbud. Men jag lyckades ändå hitta tillräckligt för att vi skulle kunna ihop en bra och god middag. Fastnade dock en stund vid en hylla med inlagda paprikor, sardiner och kronärtskockor. Handlade inte något just idag men ska absolut handla med hem så mycket jag kan.

Lyckan idag var dock att vi hittade en riktigt fin chistorra. Så middagen ikväll fick bli stekt ris med lök, vitlök, paprika och svamp tillsammans med bitar av chistorra.

muurikka. Foto: Torbjörn Lagerwall

Stekt grönsaksris med chistorra

  • 4 portioner ris
  • 2 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 röd paprika
  • 200g färsk svamp
  • 1 chistorra i bitar
  • Torkad chili
  • Salt, peppar

Har du kokt ris sedan innan kan du använda det, annars kokar du fyra portioner ris tillsammans med en buljongtärning. Finhacka lök, vitlök och paprika och fräs i olja. Skiva svampen och blanda ner med grönsakerna. Krydda med chili, salt och peppar. Blanda i det kokta riset och stek allt ca 10 minuter. Stek korven tills den är färdig.

Servera korven med det stekta grönsaksriset och eventuellt en vitlökssås eller tomatsås.

Korvgryta

0
0

korvgryta

På veckomatsedeln denna veckan hade jag planerat in en korvgryta. Den jag brukar göra är oerhört god med purjolök, äpple och curry. Men jag saknade en mängd ingredienser. Så det fick bli lite improviserat. Det var jag glad för! Det blev supergott och hade en härlig touch av afrikanska smaker tack vare berberan som jag använde som kryddbas!

Korvgryta med afrikansk touch! 4 port

5 smala starka korvar, typ Cabanossy
1 röd paprika
1 gul lök
1 kinesisk vitlök
1 tsk berbera
1 tsk gurkmeja
1 tsk basilika
1/2 tsk kanel
400g tomatkross
2 dl vatten
2 dl grädde
olja
salt,peppar

Börja med att hacka lök och vitlök. Värm upp olja i en gryta och stek löken någon minut. Strimla under tiden paprikan i tunna skivor och lägg sedan ner i grytan. Låt allt fräsa på låg värme några minuter. Stek under tiden den slantade korven i en stekpanna. När korven fått färg lägg ner den med grönsakerna i grytan. Blanda ner alla kryddor och häll sedan på tomatkross, vatten och grädde. Låt allt puttra i ca 10 minuter. Smaka av med mer kryddor, salt och lite peppar.
Servera med kokt broccoli

Improviserad grillning

0
0

Igår, torsdag, sken solen för första gången på mycket länge här i Malmö. Temperaturen gick från kalla 8 grader till varma 16-18 grader. Tror att det i vår trädgård var uppemot 20 grader varmt 🙂
Hela Malmös befolkning gick man ur huse och njöt av solen. Jag tror även att ungefär i samma sekund som dottern undrade om vi inte kunde grilla så bestämde sig nog större delen av Malmös befolkning för precis samma sak.
För när jag kom till affären för att bunkra upp med goda korvar och nyttigt korvbröd så var nästan ALLT slut! Jag fick omedelbart improvisera och i slutänden så visade dig sig vara ett lyckoskott! Istället för vanligt korvbröd till barnen blev det tunnbröd som de lindade om korven och om jag tolkade deras grymtningar rätt så var det verkligen gott! Till detta blev det morotsstavar, avokado- och gurksallad, arlas fyra örters créme fraiche, småtomater, Johnnys starka senap och lite ketchup. Och så naturligtvis korv! Lyckades till slut i hyllan hitta tre smala lammkorvar, tre kabanoss och tre spanska kryddiga korvar.
vi njöt stort, även om vi fick äta inomhus, eftersom solen försvann!

Parmesankorv med tomatsalsa

0
0
Parmesankorv med tomatsalsa
Servera med champinjonsallad och morotsstavar
Om solen strålar, passa på att grilla i trädgården! Annars går det att göra denna rätt vid spisen.
1.Skiva champinjonerna i fjärdedelar och lägg i en skål. Blanda en marinad på 1 dl olja, 1/2 dl klippt persilja, 2 pressade vitlöksklyftor, salt och peppar. Häll marinaden över champinjonerna och låt stå medan resten förbereds. Rör om emellanåt.
2.Skär 4 tomater i små bitar. Dela, kärna ur och skär 2 chilifrukter i bitar.
3.Lägg tomaterna och chilin i en hög skål. Blanda ner 1 msk oregano, 2 vitlöksklyftor, 2 tsk spiskummin, ½ pressad lime, 1 msk vinäger, salt och svartpeppar. Mixa med stavmixer tills allt är finfördelat. Lägg upp i en skål.
4.Skala och skär 3 morötter i tunna stavar. Lägg upp i en skål.
5.Grilla eller stek korven tills den fått fin färg.
Servera korven med tomatsalsan, champinjonsalladen och morotsstavar.
View more documents from veckansmiddag.

Korvstroganoff med sting

0
0

Lithells falukorv

En riktigt god stroganoff gör nog många med biffkött, men det är inte alltid man vill ha det. Som många svenskar är jag uppvuxen på korvstroganoff. Jag har experimenterat fram och tillbaka för att hitta en variant som funkar även med korv och tycker nog att jag har lyckats. När jag väljer falukorv så försöker jag ta de som numera finns utan gluten och laktos och med högt köttinnehåll. Men det går även bra med en god lammkorv eller annan korv med högt köttinnehåll. För att få den goda stroganoffsmaken ska man kanske bara undvika alltför kryddstarka korvar, även om även det är gott! Men om barnen i huset får bestämma då blir det falukorv 🙂

Korvstroganoff med sting 4 port

800g falukorv eller annan korv
1 gul lök
1 röd paprika
100g champinjoner
3-4 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
1 krm chiliflakes
2 dl vatten
2 dl grädde
salt, peppar
1 msk smör

1. Hacka löken och skiva paprika och svamp. Fräs i smör och chili i en gryta.
2. Dela under tiden falukorven i smala stavar och fräs de lätt i lite smör och i en stekpanna.
3. När löken är mjuk, blanda ner tomatpuré och senap. Rör runt.
4. Blanda ner korven.
5. Häll i vatten och grädde. Salta, peppra och låt allt puttra ihop i ca 10 minuter. Smaka
sedan av med mer salt och peppar.

Servera korvstroganoff med kokt blomkål och en grönsallad.

Stekt torsk med kryddig korv

0
0

Att servera fisk med korv kanske inte är det första man tänker på. Men av någon anledning fick jag de smakerna i huvudet och när jag väl hade börjat tänka på det var det svårt att inte testa. Att sen servera det hela med rödbetor tyckte maken i första tanken var ganska konstigt… men jag lovar! Det blev så otroligt gott. Vill man inte gå så långt som att äta rödbetor fungerar det finfint att “bara” ha den balsamvinägerstekta rödlöken och brysselkål till.

Stekt torsk med kryddig korv 4 portioner

  • 4 bitar torsk
  • 3 smala kryddiga korvar (t ex cabannossy)
  • 2 rödlök
  • 1 msk olja
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 5 rödbetor
  • brysselkål
  • parmesanost
  • smör

Koka rödbetorna i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Skala sedan och dela i små fyrkanter. Skiva rödlöken tunt. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs rödlöken mjuk. Häll på balsamvinägern och låt allt fräsa ihop. Lägg slutligen ner rödbetorna och låt allt bli varmt. Salta och lägg upp i en skål. Koka brysselkålen tills de blir mjuka.

Hetta upp smör i en stekpanna och lägg ner fisken. Salta och peppra. Skär korven i små tärningar och lägg ner med fisken. När fisken är färdig, ta upp och lägg på en tallrik. Höj värmen och fräs korven tills den är knaperstekt. Häll korven över fisken. Ev. kan man ha lite smält smör till fisken.

Servera fisken med knaperstekt korv, brysselkål, parmesanost och rödbets/rödlökssalladen.


Kycklinggryta med stark chorizo

0
0

Det finns nog en stor sanning i att vi svenskar konsumerar oerhörda mängder kyckling. Och jag tror att vår familj bidrar till en hel del av det. Många gånger när jag inte vet riktigt vad jag ska laga till middag brukar jag tänka på kyckling. Så även häromdagen. Den middagen resulterade i en härligt god gryta med hetta från chili och chorizo och syra från apelsin. Det blev inte en droppe kvar av den!

Kycklinggryta 4 port

3 kycklingfiléer eller lårfil’e
1 stark chorizo
1 squash
1 rödlök
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk sambal oelek
Saft från 1/2 apelsin
1 msk mejram
2 msk grönsaksfond
2dl havregrädde ( eller vanlig grädde)
1dl vatten
3msk tomatpure

Hacka vitlöken fint. Skiva rödlök, purjolök och squash. Fräs all lök och squash på medelväg värme i olja i en gryta. Dela under tiden kycklingen och korven i mindre bitar. Fräs i olja i en stekpanna tills kycklingen är genomstekt. Blanda i med löken. Blanda ner mejram, tomat, fond, vatten och grädde. Låt allt puttra ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Isterband, spickekorv och chorizo

0
0

korvbok

Igår var maken på loppis med sina söner och där hittade han den här fantastiska lilla kokboken till mig! Tror ni jag blev glad 🙂

Sen jag införskaffade min Assistent har jag funderat på om jag ska våga ge mig in på att göra egen korv. Har tittat lite försiktigt på nätet efter recept, småkikat i böcker i bokhandeln och kollat runt lite allmänt bland andra bloggare som skrivit om att göra egen korv. Så igår när maken var på loppisen fick jag en länk via facebook till en kvällskurs i korvtillagning på Ica Tuna i Lund. Och mitt när jag sitter där och funderar på om jag ska anmäla mig så kommer maken hem och ger mig denna underbara lilla bok. Nu får kursen vänta och jag ger mig in i receptens värld istället!

1983 kom den här boken ut och den gavs ut av Bokförlaget Signum i Lund AB. Författare är Göran Bengtsson, Carita Brinck, Görgen Göransson, Göran Odham och Gunilla Westerdahl. Mitt exemplar visar sig vara signerat av alla författarna, vilket ju ger det hela en liten extra särprägel. På baksidan av boken kan man läsa följande.

Fem forskare i Ekologihuset vid Lunds universitet brukade äta lunch tillsammans. De tröttnade en dag på alla dåliga korvar som de lade på smörgåsarna och bestämde sig för att själva göra goda korvar. De grundade en studiecirkel som kom att existera i tre år. De samlade korvrecept från mostrar och farmödrar, från gamla charkuterister, från gamla kokböcker, svenska och utländska, och på sina tjänsteresor utomlands åt de korv både till lunch och middag och samlade recept. Resultatet av deras korvstudier presenteras i denna bok. 

Så nu är det bara att hugga tag i det där med korv, lovar att återkomma med alla resultat, oavsett resultat 🙂

Lammkorvsgryta

0
0

Två vuxna, en husbil, ett litet kök och önskan om vidunderligt god mat. Så ser de kommande tre veckorna ut för mig och maken. Vi ger oss nu av på en efterlängtad semester. En semester i husbilen. En semester längs med Sveriges kust fylld av lugna dagar, härliga upplevelser och definitivt underbart god mat. Jag med dator, iPad, iPhone, knivar och råvaror. Maken med kameran och en gom van vid mina underliga experiment.

Det där med maten är som du nog förstår en av de stora bitarna även på semestern. Även om vi nu befinner oss i en husbil med ett minimalt kök. Men det är samtidigt utmaningen. Möjligheten att kunna laga god mat med extremt små ytor. Både till förvaring av råvaror och till att tillaga. Så fort det är fint väder är det naturligtvis grillen som får ta den stora matlagningen men så som sommaren ser ut i år räknar jag inte med så speciellt mycket grillning. Nä.. nu gäller det att se de möjligheter som ett litet kök kan ge och istället experimentera med få råvaror, några konserver och lite färskvaror. Första middagen på resan blev en lammkorvsgryta som fick accompanjeras av potatisarna vi tog med hemifrån.

Lammkorvsgryta

  • 2 lammkorvar
  • 2 gula lök (från trädgården)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd paprika
  • 4 ekologiska tomater
  • 2 msk örtkryddor (tack Ninasmat för de små perfekta påsarna med kryddor)
  • salt, peppar
  • potatis cherie från trädgården

Skölj potatisen och koka i lättsaltat vatten 10-15 min. Skär lammkorven i 2 cm tjocka skivor och stek upp i lite olja. Skär under tiden löken och paprikan i tunna skivor, tomaterna i bitar och hacka vitlöken. Lägg korven åt sidan när den är färdig. Häll i lite mer olja i stekpannan (låt smaken från korven vara kvar) och blanda ner lök, vitlök och paprika. Stek på låg värme tills allt är mjukt. Blanda då ner tomaterna och kryddor. Puttra ca 5 minuter (eller så lång tid du har). Smaka av. Blanda ner den stekta korven. Servera med potatisen och lite rå vitkål.

Grönsaksris med chistorra

0
0

En av de saker som slår mig med att vara här i Spanien är vilken otrolig extra service man får på alla caféer, barer och restauranger. När man beställer in en kopp kaffe får man en liten kaka bredvid. En öl eller glas vin kompletteras alltid med en liten skål nötter av något slag och när man beställer mat serveras det alltid något litet innan som en aptitretare. Det kan vara allt från en bruschetta, en baconlindad dadel till en bit frittata. Varför får man inte det i Sverige? Är det vår kultur eller är det kostnaden som gör att det inte fungerar?

Benidorm

Idag hittade vi till en supermarket här i Benidorm. Finns några olika och efter vad jag har förstått finns det även en Carrefour en bit utanför. Men idag fick det bli Dia som visade sig vara en lågprismarknad med ett ganska begränsat utbud. Men jag lyckades ändå hitta tillräckligt för att vi skulle kunna ihop en bra och god middag. Fastnade dock en stund vid en hylla med inlagda paprikor, sardiner och kronärtskockor. Handlade inte något just idag men ska absolut handla med hem så mycket jag kan.

Lyckan idag var dock att vi hittade en riktigt fin chistorra. Så middagen ikväll fick bli stekt ris med lök, vitlök, paprika och svamp tillsammans med bitar av chistorra.

muurikka. Foto: Torbjörn Lagerwall

Stekt grönsaksris med chistorra

  • 4 portioner ris
  • 2 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 röd paprika
  • 200g färsk svamp
  • 1 chistorra i bitar
  • Torkad chili
  • Salt, peppar

Har du kokt ris sedan innan kan du använda det, annars kokar du fyra portioner ris tillsammans med en buljongtärning. Finhacka lök, vitlök och paprika och fräs i olja. Skiva svampen och blanda ner med grönsakerna. Krydda med chili, salt och peppar. Blanda i det kokta riset och stek allt ca 10 minuter. Stek korven tills den är färdig.

Servera korven med det stekta grönsaksriset och eventuellt en vitlökssås eller tomatsås.

Korvgryta

0
0

korvgryta

På veckomatsedeln denna veckan hade jag planerat in en korvgryta. Den jag brukar göra är oerhört god med purjolök, äpple och curry. Men jag saknade en mängd ingredienser. Så det fick bli lite improviserat. Det var jag glad för! Det blev supergott och hade en härlig touch av afrikanska smaker tack vare berberan som jag använde som kryddbas!

Korvgryta med afrikansk touch! 4 port

5 smala starka korvar, typ Cabanossy
1 röd paprika
1 gul lök
1 kinesisk vitlök
1 tsk berbera
1 tsk gurkmeja
1 tsk basilika
1/2 tsk kanel
400g tomatkross
2 dl vatten
2 dl grädde
olja
salt,peppar

Börja med att hacka lök och vitlök. Värm upp olja i en gryta och stek löken någon minut. Strimla under tiden paprikan i tunna skivor och lägg sedan ner i grytan. Låt allt fräsa på låg värme några minuter. Stek under tiden den slantade korven i en stekpanna. När korven fått färg lägg ner den med grönsakerna i grytan. Blanda ner alla kryddor och häll sedan på tomatkross, vatten och grädde. Låt allt puttra i ca 10 minuter. Smaka av med mer kryddor, salt och lite peppar.
Servera med kokt broccoli

Viewing all 28 articles
Browse latest View live




Latest Images

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.6.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.6.0 by Vimeo.com, Inc.

Re:

Re:

Re:

Re: